Lelki gyógymódok, stresszoldás, pszichoterápia, szomato-terápia, érzelmi blokk-oldás, pszicho-szomatikus szemlélet

A modern gyógyítás már elképzelhetetlen a lelki gyógymódok nélkül.  Akkor is, ha nálunk még a gyakorlat nem ezt mutatja. A világhírű magyar származású stressz-kutató, Selye János nyomán több évtizede tudjuk, hogy a szervezet magas  stressz-szintje és a betegségek között szoros kapcsolat áll fenn. Az ősi gyógyító rendszerek mindegyike szintén használt lélekgyógyító (pszichoterápiás) módszereket, a modern medicina pedig újra felfedezte ezeket. Hiszen a mai világban még nagyobb szükség van a lélek gyógyítására, mint régen. Mert aki lelki sérüléseket hordoz, aki nincs kibékülve önmagával, nem dolgozta fel veszteségeit, sikertelenségeit, vagy egyszerűen nem talál megoldást krónikus frusztrációira, az előbb-utóbb testileg is megbetegszik - és a közvetítő mechanizmus maga a bűvös stressz, amelynek oldására nem rendelkezünk megfelelő módszerekkel.

A pszichoterápia nem luxuscikk, hanem alapvető segítség annak, aki felismeri, hogy nemcsak testi, hanem lelki szinten is kibillent az egyensúlyából. Ráadásul sokkal gyorsabb a gyógyulás, ha a probléma gyökerét célozzuk meg és nem csak a tüneteket "simogatjuk". Napjainkra már akkora igény mutatkozik lelki problémák feldolgozására, hogy egyre több szakterület szakemberei használnak egyre többféle módszert. Így a speciális végzettséghez kötött pszichoterápiát már nem csak pszichológusok végzik, hanem orvosok, is. Ezen kívül sok olyan szakmailag megalapozott technikát alkalmaznak lelki blokkok oldására, amelyek gyakorlása nem kötött egészségügyi végzettséghez, sok közülük öngyógyításra is alkalmas. A legalapvetőbb módszerek valójában  a testünkben felhalmozódott stressz kivezetésére, oldására szolgálnak.

A pszichoszomatikus megközelítés arra ad lehetőséget, hogy egy adott problémának mind a testi, mind a lelki-érzelmi vonatkozását átlátva sokkal hatékonyabban segíthetünk. Ez azt jelenti, hogy egy testi tünetnél -rámutatva a pszichoszomatikus összefüggésekre- célzottan jutunk el a lelki gyökér-problémához, a lehető legrövidebb idő alatt. Lelki zavar esetén pedig akár a zavart kísérő, akár a feldolgozás kapcsán megjelenő testi tünetet tudjuk az alap-problémához kapcsolni, ezzel sokszor elejét vehetjük egy krónikussá váló betegségnek.

Módszereinkből
: relaxáció, autogén tréning, imagináció, EFT (Érzelmi Felszabadítás Technika), meditáció, hipnoterápia, szomato(test)-terápiák, integratív technikák, önismereti munka, EMK (erőszakmentes kommunikáció). Foglalkozunk a betegségek lelki oldalról való megközelítése mellett stresszoldással, az önismeret, önérvényesítés fejlesztésével, és segítségnyújtással a következő témákban: gyász és veszteség-feldolgozás, szorongásos állapotok, pár-és egyéb kapcsolati problémák, élethelyzeti krízisek, életszakasz-átmenetek (pl. változókor), szakmai, magánéleti "kiégés", az idős kor problémái.

Dr. Hegedűs Ágnes

"A betegséget legyőzhetjük, ha felerősítjük a szerevezt saját védelmi készültségét a stresszel szemben"
Selye János: Életünk és a stressz