Manuálterápia

A manuálterápia (a kézzel végzett gyógyító beavatkozások, speciális műfogások rendszere) hosszú évszázadokon át a népi gyógyászat eszköztárába tartozott. Az úgynevezett csontkovácsok remekül értettek a mozgásszervi bajok, a fájdalmak és az elváltozások kezeléséhez. Igen hatásosan gyógyították a nyak-, hát-, váll-, derék- és végtagfájdalmakat.

A manuálterapeuták, akik saját mechanikus energiájukat mozgósítják a gyógyítás során, tapintással állapítják meg a tartó és mozgató rendszer elváltozásait, s különféle fogásokkal kezelik a beteget. E szelíd gyógymód alkalmazásának azért is nagy a jelentősége, mert a háziorvosokhoz forduló betegeknek több mint, háromnegyede panaszkodik mozgásszervi problémákra. A nem konvencionális gyógymódok alkalmazásáról szóló jogszabályok lehetővé tették, hogy a manuálterápia a hagyományos orvoslás része legyen. 1987 óta az orvosok már Magyarországon is vizsgázhatnak a manuálterápiás elméleti és gyakorlati ismeretekből, és betegeiken alkalmazhatják is a tanultakat.

A manuálterápiánál legalább olyan fontossága van az izmok, izomcsoportok, a tartás és mozgás tapintásos és megtekintéses vizsgálatának, mint magának a terápiának. A mozgást, a tartást károsíthatják, fájdalmassá tehetik a sérülések, az életmód, a görcsössé vált izmok pedig elgyengülnek, elsorvadnak, megnyúlnak. A manuális terápia legfontosabb fogalma az úgynevezett ízületi blokk, ami azt jelenti, hogy egy ízület mozgása egy, vagy akár több irányba is korlátozottá válhat. Egy idő után a beteg reflexszerűen is kíméli a fájdalmas testrészt, vagy ízület mozgatását. A manuális terápiában igen fontos jelzés lehet a bőr kisereinek kitágulása, a bőr narancsszerű elváltozása, de az izmok elváltozása, feszessé válása is eligazíthatja a szakembert.

A manuálterápiának többféle fokozata ismert a szakemberek előtt. Előfordul, hogy a beteg mozgásszervi- és tartórendszeri problémáján az ún. hirtelen behatás segít, máskor viszont az ízület kíméletesebb "kimozgatásával" lehet segíteni a betegen, azaz a mechanikus ráhatással ér el eredményt a gyógytornász vagy az orvos. Gyakori, hogy az izmok és a lágyrészek szorulnak manuális beavatkozásra, máskor viszont a csigolyák kisízületeit, vagy a gerinc egyes szakaszait kezeli a szakember.
(Rokon értelmű kifejezések: csontkovácsolás, kiropraktika)


Viscerális Manipuláció/manuálterápia
A Viscerális Manipuláció egy olyan manuális terápia, amely gyengéd, meghatározott módon alkalmazott manuális erőt használ, hogy támogassa a zsigerek, a kötőszövetek és a test normál mobilitását, tónusát és a vele járó szöveti mozgást, ahol az károsodott. A mozgás az élet jele. A testünknek mozgásra van szüksége ahhoz, hogy egészséges legyen. Ugyanez igaz a test minden egyes struktúrájára, beleértve a belső szerveket is. Ahhoz, hogy egy szerv egészséges legyen és optimálisan működjön, mozgásra van szüksége. Gyulladás esetén a szövetek elvesztik normál mozgásukat. A természetes gyógyulási folyamat velejárója a normál szöveti rostok helyi bomlása, és azok viszonylag rugalmatlan szövetekkel való pótlása. Számos oka lehet a szöveti gyulladásnak, többek között fertőzés, közvetlen trauma, ismétlődő mozgások, diéta, környezeti toxinok és érzelmi stressz. A terápia során alkalmazott technikákkal a csökkent-megváltozott mozgású területeket kezeljük, így visszaállítható a jobb fiziológiás, amely pedig javítja az adott szerv működését. Gyakran előfordul, hogy derék, hát, váll, csípő panaszokat akkor lehet teljesen panaszmentessé tenni, ha megtaláljuk a valamelyik belső szerv működésével kapcsolatos összefüggéseit.


Perifériás idegmobilizáció

A kezelés célja a perifériás idegfájdalmak megszüntetése a becsípődött idegek kompresszió alóli felszabadítása által. Speciális idegtesztek segítségével tájékozódunk a probléma jellegéről és helyéről majd ennek megfelelően különböző fogásokkal és mozgássorokkal segítjük az adott területen lévő idegblokk oldását. A kezelés manuál terápiás fogásokkal tehermentesített, fájdalommentes testhelyzetben zajlik, mely a perifériás idegek gyulladásának csökkenését, blokádjainak megszüntetését, a mozgásterjedelem növekedését, a fájdalom csillapítását eredményezheti. A kezelés alatt a páciens megtanulja a saját, egyénre szabott gyakorlatait, önkorrekcióját és helyes testtartást, így otthonában egyedül is tudja kezelni magát.


Pepich Erika