Gyógytorna

Gyógytornászunk személyre szabottan, külön állapotfelmérés alapján állítja össze a tornagyakorlatokat. Speciális képesítéssel rendelkezik a McKenzie-torna és a 3D-scoliosis-terápia végzéséhez és manuálterapeuta is egyben. A McKenzie-torna különösen a porckorong-problémáknál hatásos, a 3D-scoliosis terápia a gerincferdülésnél alkalmazható jó eredménnyel. A manuálterápia pedig szinte mindenkinek ajánlható a gerinc karbantartására.


McKenzie terápia

Az új-zélandi Robin McKenzie által kifejlesztett módszer a gerincet illetve a végtagokat érintő ízületi panaszok diagnosztizálására és kezelésére alkalmazható. Az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, a világ 40 országában alkalmazzák. A módszerrel leggyakrabban a porckorong betegségeit (protrusio, prolapsus, discus hernia) illetve a karba és lábba sugárzó fájdalmat, zsibbadást kezeljük.

Az orvos akkor ajánlja ezt a módszert, ha az adott betegség olyan stádiumban van, hogy műtét nélkül várható javulás.

A módszer olyan aktív mozgásterápia, amelyben nagy hangsúlyt kapnak a páciens által önállóan végezhető gyakorlatok és ezekkel képes befolyásolni a fájdalmát, és a probléma kimenetelét. A gyakorlatok könnyen megtanulhatók, és az életmódra vonatkozó tanácsokkal (helyes testtartás, ülés, munkavégzés, emelés) is kiegészülnek.

A kezelésnek szintén fontos része az elért természetes mozgások megtartása, a későbbi panaszok megelőzése.

Az első alkalommal alapos mozgásszervi vizsgálat történik, melynek során a gyógytornász meghatározza a fájdalom feltételezhető okát. A vizsgálat eredményének alapján összeállítja a személyre szóló kezelési programot, amelyet kezdetben sűrűbb, majd egyre ritkuló kontroll mellett a páciens otthonában végezhet.

Porckorong sérvnél például az elmozdult porckorongot célzott mozdulatokkal olyan helyzetbe lehet hozni, hogy az ne nyomja az ideggyököt. Ezeket a mozdulatokat meghatározott gyakorisággal végzik a betegek, bizonyos mozdulatokat pedig egyáltalán nem végezhetnek. (Nagy önfegyelmet igényel!) A módszer nem fájdalommentes. Nagyon fontos a test visszajelzése, a fájdalom jellege, pontos helye.


A Schroth terápia / 3D Scoliosis Terápia

A háromdimenziós scoliosis terápiát Katharina Schroth fejlesztette ki az 1900-as évek elején. Schroth saját gerincén kísérletezte ki, hogyan tudja gerincferdülését és bordapúpjait korrigálni. Megpróbálta légzés és izomkontrakció segítségével saját gerincferdülését kiegyenesíteni... így született meg a Schroth Terápia, amelyet napjainkban a tartáshibák, a scoliosis (gerincferdülés) és a Scheuermann betegség háromdimenziós korrekciójára és különböző gerincfájdalmak kezelésére alkalmaznak.

A terápia lényege
A Schroth terápia célja a gerinc maximális aktív nyújtásával annak felegyenesítése, háromdimenziós forgató légzéssel a törzs visszaforgatása középre valamint a korrigált testhelyzet megtartása mellett végzett izomerősítés és nyújtás. A terapeutával megtanult korrekciós helyzetek beépíthetők a hétköznapi életbe, így 24 órán át végezhető a terápia. A gyakorlatokkal a hibás tartás korrekciója, a belső testkép normalizálása a cél.

A Schroth módszer céljai A növekedés befejezéséig a görbület csökkentése ill. progressziójának lassítása, megállítása, vagyis a scoliotikus tartás korrigálása, az antigravitációs izmok teljesítményének fokozásán keresztül a korrekciós tartás stabilizálása, a korrigált tartás érzet kialakítása a célunk. A későbbiekben feladatunk a gerinc deformitásából eredő izom és ízületi elváltozások, a porckorong degeneráció, a fájdalom elkerülése, csökkentése, a cardiopulmonalis teljesítőképesség fokozása, a tüdőfunkció növelése célzott tréning és borda-mobilizáció segítségével, a pszichés ártalmak csökkentése, a törzs kozmetikai korrekciója. A gerincferdülés terápiája mindig egyénre szabott, hiszen nincs két egyforma gerinc és nincs két egyforma gerincferdülés. A háromdimenziós korrekciót a testhelyzetek görbülethez adaptált megválasztása, különböző segédeszközök, akaratlagos nyújtózás, a megfelelő izmok kontrakciója és az irányított Forgató légzés technikájával érjük el. A Schroth terápia háromdimenziós megközelítési módja lehetővé teszi a rendkívül tudatos és sikeres konzervatív kezelést 4-5 éves kortól egész életen át, alapvetően eltér a többi hagyományos kezelési technikától. Komplex terápia, mivel életviteli tanácsokkal is ellátja a betegeket és gondot fordít a szív- és légzőrendszeri tréningre. Eredményessége a tudatos, egyénre szabott korrekción és komplexitásán alapul.

Pepich Erika