Kinezio-taping
Taping módszer - Kineziotape

A Tapinget, a (módszert és a tapaszt) egy japán kiropraktőr és kineziológus, Dr. Kenzo Kaze fejlesztette ki. A Taping egy csúcsminőségű pamutanyag, vastagságát, súlyát és nyúlási tulajdonságait tekintve olyan, mint a bőr, hátoldalán 100%-os akril ragasztóréteggel bevonva. A Kinesio-taping egy mellékhatások nélküli 24 órás információs terápia. Felhasználási területe: gyógyítás és megelőzés (sportfizioterápia, neurológia, ortopédia, postoperatív terápia, lymphologia).
A Taping nem tartalmaz gyógyszerészeti szempontból aktív elemeket, a bőr számára semleges, hatását kizárólag a felragasztás módja határozza meg. A Tapinget a kellő helyre és módon felragasztva hosszabb ideig (5-8 napig) a bőrön maradhat. A különböző jellegű hétköznapi igénybevételek - munka, sportolás, zuhanyzás, úszás és a napi rutin egyéb tevékenységei nem befolyásolják hatékonyságát. Fürödni, akár úszni is lehet vele, csak arra kell vigyázni, hogy ne dörzsöljük. Mellékhatásai nincsenek. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a ragasztóra allergiás reakció váltódik ki, ilyenkor a Tapinget eltávolítva a reakció is megszűnik.
A tapasz levétele automatikusan is megtörténik, ugyanis 5-8 nap viselés után, amikor már kifejtette az elvárt hatást, fokozatosan leválik a bőrről. A gyógytorna mellett, kiegészítő terápiaként alkalmazható. A különböző ragasztási technikák segítségével lehet erősítő, korrigáló vagy éppen csak figyelmeztető hatást elérni. Alkalmazható például hanyag tartás esetén, ilyenkor a hát gyenge, túlnyúlt szakaszát beragasztjuk a megfelelő technikával. Ez korrigálja a testhelyzetet, stimulálja az alatta lévő izmokat és figyelmeztet a helyes testtartásra.
A Tapingnek fájdalomcsillapító hatása is van, ugyanis a tapasz alatt található bőr a test mozgásának következtében folyamatosan ide-oda mozog, ez a mozgás hatással van a mechanoreceptorokra, ami a fájdalomérzet csökkenéséhez vezet.

A Kineziotape alkalmazási területei:
Sportsérülések
Ficamok
Húzódások
Ízületi instabilitás
Izomgyengeség
Izomfájdalmak
Ízületi fájdalmak
Rövidült izmok
Hanyag tartás
Scheuermann betegség
A Kineziotape hatásai:
fájdalomcsökkentés
mobilitás ajavítása
izom aktiválás
keringés és metabolizmus javítása
mozgás tudatosság
pszihés hatás
folyadék áramlás
mechanoreceptor aktiválás

A Taping tehát olyan kezelés, amely segítségével a páciens "hazaviheti magával a gyógytornászt" (azaz magát a Tapinget). A módszer hatékony volta a felhelyezésből és a test természetes mozgásaiból fakad, a tapasz mindaddig hatékonyan működik, amíg azt a páciens viseli.

Pepich Erika


Kinezio-taping