Holisztikus állapotfelmérés
Holisztikus állapotfelmérés (orvosi, természetgyógyászati)

Gyógyközpontunkban a hozzánk fordulók problémáinak feltárására kiindulópontként úgynevezett állapotfelmérést végzek. Ez holisztikus szemlélet alapján történik, figyelembe véve, hogy a testi és lelki aspektusok egymástól elválaszthatatlanok.
A test-lélek-összefüggések feltárásához igénybe veszem a HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) által 8000 éve ismert test-lélek kapcsolatokat, a holisztikus test-szimbolikát, a klasszikus pszichológia pszichoszomatikus ismereteit és a Germán Gyógytudomány (GNM) legújabb tudományos eredményeit is. Az állapotfelmérés nem azonos az orvosi diagnózissal, azt nem helyettesítheti.
Célja, hogy a szervezet energetikai állapotáról, a testi elváltozások hátterében álló, többnyire rejtett lelki folyamatokról, a páciens pszichoszociális helyzetéről, a gyógyulást nehezítő vagy akadályozó tényezőkről komplex képet kapjunk. Tehát a holisztikus állapotfelmérés éppen arról tájékoztat minket, ami az orvosi, szakorvosi kivizsgálásból kimarad. Hiszem, hogy csak a kétféle megközelítés együtt képes valódi, teljes gyógyulást eredményezni.

Az első vizsgálat alkalmával az európai és a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) módszereivel, pszichoszomatikus szemléletű interjúval végzett állapotfelmérés alapján felmérem a páciens aktuális egészségi állapotát, beleértve a még tünetmentes szervi gyengeségeket, betegségi hajlamokat is. A klienssel közösen megkeressük és tudatosítjuk a betegségek hátterében rejlő, rejtett lelki folyamatokat, életvezetési, életmódbeli hibákat. Felállítok egy komplex terápiás programot, amely tartalmazza a táplálkozási, életmódi változtatásokat, a szükséges táplálék kiegészítőket, mozgásprogramot, illetve javaslatot teszek a Gyógyközpontunkban vagy esetleg máshol elérhető terápiás lehetőségekre.

Az állapotfelmérés fontos része a pácienseink tájékoztatása arról, amit megállapítottunk, hogy a holisztikus szemlélet alapján megértsék, hogyan jött létre a betegségük, és mit tehetnek azért, hogy a lehető leghatékonyabban gyógyuljanak. Munkánk gyakori része, hogy abban segítünk páciensünknek, - amire a szakorvosi rendeléseken nincs idő és sokszor szakértelem sem-, hogy a szükséges információkkal ellátjuk, melyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a megfelelő motiváltsággal és felelősségérzettel kezeljék a betegségüket.

Nálunk a gyógytorna és a különböző masszázstechnikák is személyre szabottak, állapotfelmérés alapján történnek Szakembereink mindenkivel egyénileg, speciális igényeikhez alkalmazkodva foglalkoznak.

Dr. Hegedűs Ágnes