Pránaház blog
info@pranahaz.hu Hívjon: +36 30 436 8977

Pránaház-Blog

PRÁNAHÁZ TUDÁSTÁR

Az SI (sacroiliacalis, azaz keresztcsont-csípőcsonti) ízületnek a csípőlapátok és a keresztcsont ízesülési pontjait nevezzük a keresztcsont jobb és bal oldalán. Ebben a szalagok által igen erősen stabilizált ízületben fiziológiás esetben csupán igen kismértékű elmozdulás jön létre. E kicsinyke elmozdulásnak azonban hatalmas szerepe van az emberi mozgások során.
Voltaképp az SI ízület köti össze a test alsó és felső felét, azaz viszi át a mozgás erejét a lábakról a felsőtestre, vagy épp onnan vissza az alsó végtagokra. Az ülőmunka, illetve statikus állómunka következtében nagy teher nehezedik a medencére, annak izomzatára. Az állandó terhelés feszes, tónusos izmokat, illetve feszes ízületi szalagokat fog eredményezni. A rugalmatlan szövet akadályozza az ízület szabad mozgását, azaz kötöttséget, hipomobilitást okozhat. Ez aztán medencetájéki, ill. háti fájdalmakat eredményezhet, sőt a láb elnehezedését is okozhatja. Az SI terápia egy japán orvosok által kifejlesztett módszer, amelyben az SI ízületet kimozgatjuk, oldjuk az ízületben raktározott feszültséget. Nem történik kiropogtatás, tulajdonképpen egy nagyon kellemes, de igen hatékony kezelés. A medencét, ill. a keresztcsontot mozgatjuk meghatározott fogásokkal, 1-2 mm-t mozdítva az ízületen.
A terápia sokféle hátfájás esetében segíthet, még porckorongsérvnél is lehet alkalmazni. A kezelés egyetlen kontraindikációja a súlyos csontritkulás. Ez a módszer nagyon jó kiegészítője az eddig általam megtanult gerinckezelési technikáknak, maga az SI terápia kb. 20 perc, amelyet egyéb gerinclazítási, kimozgatási módszerek előtt vagy után szoktam alkalmazni.
Rontó Viktória


Felfelé görgetés