Pranahaz.hu
Betöltés...
info@pranahaz.hu Hívjon: +36 30 436 8977

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink ismertetése

Holistic Intuitiv Pulsing (Lágy csontkovácsolás)


E módszer alapja az izmok, és inak lazítása, nyújtása és az ízületek kimozgatása. A ringatás, pulzálás dinamikusabb, intenzívebb, mint a relaxáló módszernél. Hatásait tekintve az alap Holistic Pulsing hatásai mellett még
- oldja az ízületek mozgáskorlátozottságát
- lazítja az izomzatot, rugalmasságát növeli
- helyreállítja a gerinc és a végtagi ízületek funkcionális működését, eredeti statikáját, stabilitását, ezáltal csökkentve, megszüntetve a fájdalmat.
Ez a kezelés is gyengéd, bár dinamikus, nem cél a fájdalomokozás. Egy ilyen kezelés után úgy érzi az ember, mintha szétszerelték, majd beolajozva összerakták volna.
Bővebben:www.holistic-pulsing.hu

Rontó Viktória


Lágy csontkovácsolás

Egy komplex, teljes testet átdolgozó, elsősorban mobilizációs jellegű kezeléssor. Célja a jó közérzet, fizikai szintű jóllét, az ízületek ’beolajozása’, mozgásterjedelmének növelése. Olyan aktív kezeléssor, amellyel oldjuk az ízületi blokkokat, a feszes, megrövidült izmokat és ez az állapot hosszútávon fenntartható lesz.

Hogyan is zajlik a kezelés?

Nálam minden esetben masszázs előzi meg, amivel egyrészt felmérem az izmok, ízületek állapotát, másrészt lazítom, felmelegítem azokat. Mellette nem elhanyagolandó tényező az sem, hogy a masszázs során lelkileg is lazul a vendég, hiszen már sokszor az is izomlazító (de mindenképpen rásegít), ha valakivel beszélgethet. És mivel azért ez ugyanúgy bizalmon is alapuló kezelés, mint a fogorvos vagy a nőgyógyász, van egy kis idő az ezzel kapcsolatos oldódásra is. Számít ez azért is, mert feszülés, ellenállás esetén nem lehet az adott testrészt kimozgatni. Gyors és főként kis mozdulatokról van szó, ami egyáltalán nem fájdalmas. Sokan idegenkednek tőle, nehezen fogadják el, mert félnek a nagy kiropogtatásoktól. De még egyszer felhívom a figyelmet rá: a lágy csontkovácsolás alapvetően NEM fájdalmas, hanem nagyon is kellemes kezelés. Több helyen, több módszert is tanultam már, ezeket a fogásokat mindig személyre szabottan alkalmazom.
Rontó Viktória


Svéd frissítő masszázs

A Svédmasszázs egy kifejezetten az egész testet átgyúró, izmokat jól megmozgató, erőteljesebb hatású masszázs. A 19. sz. végén egy svéd vívómester, Pehr Henrik Ling fejlesztette ki és határozta meg a svédmasszázs fogásrendszerét. A svédmasszázs egy igen kedvelt masszázsfajta Európa szerte. Rendkívül hatásosan alkalmazható az izomzat regenerálódásában, melyet a teljes test kezelése teljesen kipihentté tesz, oldva az izom minden merevségét, görcsös pontjait, csomóit (ún. fybromialgiás csomók), így az izomerő és izommunka megnövekszik.

Fájhat-e a svédmasszázs?

A fájdalom masszázs közben függ a páciens állapotától, előfordul, hogy eleve fájdalmas tünettel jön. Alapvetően a fájdalom elenyésző masszázs közben, nem cél a szándékos fájdalomokozás, csupán a gócok környéke lehet érzékenyebb. Semmi esetre sem igaz, hogy a jó masszázs fájdalommal jár. Az azonban előfordulhat, hogy érezhető fájdalom, viszont a masszázs után eluralkodik a jóleső megkönnyebbülés érzése. A svédmasszázs hatáskifejtése Egy szóval kifejezve: felszabadító. De nézzük a részleteket: -- a svédmasszázs röviddel elkezdése után felmelegíti a testet. A helyi vérbőség fellazítja a kötőszövetet és az izomzatot, megnyílnak az egyébként nyugalomban lévő hajszálerek; -- az izomzat és a kötőszövet keringése felélénkül, könnyebben jut a szervezet és az izomrendszer oxigéndús vérhez. Az oxigén mindig lazít és oldja a merevséget, javul a masszírozott rész anyag-, és gázcseréje; -- a svédmasszázs oldja a letapadásokat az izomzatban. A mindennapokban érezhető, amikor a hátizom mintegy fojtogatja a gerincoszlopot, erősen rátapad, görcsben tartja. Jelentkezik sokaknál az ún. banyapúp jelensége, a nyakcsigolyák körüli izomzat feltornyosulása. Ez mind azt mutatja, hogy izmaink összeugrottak és nem engednek ebből a görcsből. Itt már segítségre van szükség; -- a svédmasszázs hatására az emésztőenzimek termelődése élénkül, a bélperisztaltika fokozódik, a szervezet emésztése serkentődik; -- a szövetközti pangó folyadékok, melyek sokszor ödémás, vizesedésre hajlamos végtagokat okoznak, a svédmasszázs hatására a kiválasztó rendszerbe kerülnek, ahol vizelet formájában eltávoznak; -- a masszázs látványosan nyugtatja az idegrendszert, a szorongást, a félelmeket, a munkahelyi stressz következményeit; -- a masszázs fokozza a vérkeringést, így a sokakat fogságban tartó fejfájást és migrénes fájdalmakat megszünteti; -- a bőrt ért mechanikai hatások következtében a bőr méregtelenedik, sokkal rugalmasabbá válik, láthatóan megfiatalodik; -- a masszázs hatással van a belső szervekre is, lazít, anyagcserét javít, méregtelenít, salaktalanít.

A svédmasszázs ellenjavallatai

A Svédmasszázs hatásmechanizmusa miatt egyes esetekben ellenjavalt, mivel olyan folyamatokat katalizál, amelyek hátrányosan hathatnak meglévő kóros állapotokra. A Svédmasszázs az alábbi esetekben ellenjavallt:
1. Akut gyulladás, lázas állapot
2. Kiterjedt, nedvedző, fekélyes bőrelváltozás
3. Fertőző betegség (bőrgomba, TBC, himlők)
4. Rosszindulatú daganat, közvetlenül műtét után
5. Elzáródott betegség (pl.: érszükület, viszér, trombózis)
6. Fokozott vérzékenység, haematóma (vérömleny)
7. Cukorbetegség elõrehaladott állapota (pl.: fekélyes alsó végtag, zöldhályog)
8. Magas vérnyomás, súlyos szívbetegségek (pl.: peacemaker), érelmeszesedés előrehaladott állapota
9. Csonttörések, csontritkulás előrehaladott állapota, izületi instabilitás
10. Pszichiátriai esetek (skrizofrénia, epilepszia, klausztrofóbia)
11. Menstruáció (az elsõ 2 napon), áldott állapot

Rontó Viktória


Holisztikus orvosi állapotfelmérés

Gyógyközpontunkban a hozzánk fordulók problémáinak feltárására kiindulópontként úgynevezett állapotfelmérést végzek. Ez holisztikus szemlélet alapján történik, figyelembe véve, hogy a testi és lelki aspektusok egymástól elválaszthatatlanok.
A test-lélek-összefüggések feltárásához igénybe veszem a HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) által 8000 éve ismert test-lélek kapcsolatokat, a holisztikus test-szimbolikát, klasszikus pszichoszomatika ismereteit és a legújabb tudományos eredményeket is. Az állapotfelmérés nem azonos az orvosi diagnózissal, azt nem helyettesítheti.
Célja, hogy a szervezet energetikai állapotáról, a testi elváltozások hátterében álló, többnyire rejtett lelki folyamatokról, a páciens pszichoszociális helyzetéről, a gyógyulást nehezítő vagy akadályozó tényezőkről komplex képet kapjunk. Tehát a holisztikus állapotfelmérés éppen arról tájékoztat minket, ami az orvosi, szakorvosi kivizsgálásból kimarad. Hiszem, hogy csak a kétféle megközelítés együtt képes valódi, teljes gyógyulást eredményezni.

Az első vizsgálat alkalmával az európai és a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) módszereivel, pszichoszomatikus szemléletű interjúval végzett állapotfelmérés alapján felmérem a páciens aktuális egészségi állapotát, beleértve a még tünetmentes szervi gyengeségeket, betegségi hajlamokat is. A klienssel közösen megkeressük és tudatosítjuk a betegségek hátterében lévő rejtett lelki folyamatokat, életvezetési, életmódbeli hibákat. Felállítok egy komplex terápiás programot, amely tartalmazza a táplálkozási, életmódi változtatásokat, a szükséges táplálék kiegészítőket, mozgásprogramot, illetve javaslatot teszek a Gyógyközpontunkban vagy esetleg máshol elérhető terápiás lehetőségekre.

Az állapotfelmérés fontos része a pácienseink tájékoztatása arról, amit megállapítottunk, hogy a holisztikus szemlélet alapján megértsék, hogyan jött létre a betegségük, és mit tehetnek azért, hogy a lehető leghatékonyabban gyógyuljanak. Munkánk gyakori része, hogy abban is segítünk páciensünknek, - amire a szakorvosi rendeléseken nincs idő és sokszor szakértelem sem-, hogy a szükséges információkkal ellátjuk, melyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a megfelelő motiváltsággal és felelősségérzettel kezeljék a betegségüket.

Dr. Hegedűs Ágnes


Holisztikus fizioterápia

A fiziterápia oyan kezelések gyűjtőfogalma, amiben a fizikai erőforrásokat használjuk a gyógyításra. Ide tartoznak pl.a mozgásterápiák, fürdőkúrák, lézer, ultrahang, mágneses, elektro-terápiák, pakolások, masszázs kezelések. A fizioterápiát is holisztikus keretben és szemlélettel végzem. A kezeléseket én végzem, nem asszisztens, maximálisan személyre szabottak, célzottak, és emiatt sokkal kevesebb kezelés mellett érhető el viszonylag gyors gyógyulás.

Akupunktúra, lézer-akupunktúra, Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO)

Az akupunktúra a HKO részeként megismert ősi kínai módszer, amelyet ma már nemcsak tűvel, hanem pl. lézerfénnyel is alkalmaznak.
A lézer-akupunktúra hasonlóan hatékony, mint a tűvel végzett, viszont teljesen fájdalmatlan és nincs fertőzésveszély. Előnye még, hogy kombinálható a lézer saját jótékony hatásaival. Soha nem csak tüneti kezelést végzünk, hanem a teljes egyensúlyzavart kezeljük, annak testi és lelki vonatkozásait is.
Ezért gyakori, hogy valaki egy konkrét problémával jelentkezik, de a kezelés hatására más, ettől függetlennek látszó panaszok is "maguktól" javulnak. Gyakori "pozitív mellékhatása" a kezelésnek, hogy mivel belső energiablokkok szabadulnak fel, megnő a teljesítőképesség, javul az erőnlét. Kínában az akupunktúra a teljes terápiának kb. 10%-át teszi ki, emellett más módszereket, mozgás, légzésterápiát, gyógynövényeket, gyógytáplálkozást, moxakezelést, masszázsokat is alkalmaznak. E módszerek nagy része Gyógyközpontunkban is elérhető.

Dr. Hegedűs Ágnes


Pszichoszomatika, stresszoldás


A modern gyógyítás már elképzelhetetlen a lelki gyógymódok nélkül. Akkor is, ha nálunk még a gyakorlat nem ezt mutatja. A világhírű magyar származású stressz-kutató, Selye János nyomán több évtizede tudjuk, hogy a szervezet magas stressz-szintje és a betegségek között szoros kapcsolat áll fenn. Az ősi gyógyító rendszerek mindegyike szintén használt lélekgyógyító módszereket, a modern medicina pedig újra felfedezte ezeket. Hiszen a mai világban még nagyobb szükség van a lélek gyógyítására, mint régen. Mert aki lelki sérüléseket hordoz, aki nincs kibékülve önmagával, nem dolgozta fel veszteségeit, sikertelenségeit, vagy egyszerűen nem talál megoldást krónikus frusztrációira, az előbb-utóbb testileg is megbetegszik - és a közvetítő mechanizmus maga a bűvös stressz, amelynek oldására nem rendelkezünk megfelelő módszerekkel.
A stresszoldás nem luxuscikk, hanem alapvető segítség annak, aki felismeri, hogy nemcsak testi, hanem lelki szinten is kibillent az egyensúlyából. Ráadásul sokkal gyorsabb a gyógyulás, ha a probléma gyökerét célozzuk meg és nem csak a tüneteket "simogatjuk". Napjainkra már akkora igény mutatkozik lelki problémák feldolgozására, hogy egyre több szakterület szakemberei használnak egyre többféle módszert. Sok olyan szakmailag megalapozott technikát alkalmaznak lelki blokkok oldására, amelyek gyakorlása nem kötött pszichoterapeuta végzettséghez, sok közülük öngyógyításra is alkalmas. A legalapvetőbb módszerek valójában a testünkben felhalmozódott stressz kivezetésére, oldására szolgálnak.
A pszichoszomatikus megközelítés arra ad lehetőséget, hogy egy adott problémának mind a testi, mind a lelki-érzelmi vonatkozását átlátva sokkal hatékonyabban segíthetünk. Ez azt jelenti, hogy egy testi tünetnél - rámutatva a pszichoszomatikus összefüggésekre - célzottan jutunk el a lelki gyökér-problémához, a lehető legrövidebb idő alatt. Lelki zavar esetén pedig akár a zavart kísérő, akár a feldolgozás kapcsán megjelenő testi tünetet tudjuk az alap-problémához kapcsolni, ezzel sokszor elejét vehetjük egy krónikussá váló betegségnek.

"A betegséget legyőzhetjük, ha felerősítjük a szervezet saját védelmi készültségét a stresszel szemben" Selye János: Életünk és a stressz

Dr. Hegedűs Ágnes


Autogén Tréning

Az Autogén Tréning (AT) a legjobban megalapozott relaxációs öngyógyító módszer, amelyet egy német pszichiáter, J. H. Schultz dolgozott ki. Orvosok, pszichológusok eredményesen használják páciensekkel való munkájukban. Tehát egy olyan gyógymódról van szó, amelyet nem a terapeuta "követ el" a páciensén, hanem megtanítja rá a páciensét, aki utána saját maga gyakorolja.
Az autogén (görög) kifejezés eredeti jelentése alapján ("autos" = ön, "genos" = származik) egy önmagunkból származó dolog, amit tréning, azaz gyakorlás során sajátítunk el. Alapja, hogy testi érzeteink, légzésünk megfigyelésével egyszerűen csak hagyjuk megtörténni az ellazulást. Az ellazulás testünk olyan alapállapota, amelyben életfolyamataink és helyreállító működéseink optimálisan zajlanak, idegrendszerünk a legjobb hatásfokkal dolgozik, ezáltal mind fizikai, mind mentális teljesítményünk a legkielégítőbb. A tréning során megtanuljuk ezt az állapotot elérni és megtartani. Ebben az állapotban elménk képes befolyásolni testünk önszabályozó rendszerét, amely a keringést, légzést, szívritmust ellenőrzi.

Az Autogén Tréning hatásai:
Az AT hat alapgyakorlatának rendszeres gyakorlása pihentet és felfrissít, csökkenti a szorongást, a félelmet, a fájdalomérzetet. Javítja a koncentrációt, a tűrőképességet, növeli a teljesítményt. Erősíti a test természetes öngyógyító mechanizmusait, erősíti az immunrendszert. Jótékony hatása van krónikus fáradtság, alvászavar eseteiben, és különböző pszichoszomatikus betegségeknél. Harmonizálja a test-lélek-szellem egyensúlyát.

Nemes Gabriella * Dr. Hegedűs Ágnes


Feltöltés alatt...Gerinckezelés

a fogások keleti masszázsterápiákból és az oszteopátiás orvoslásból származnak. Finom szöveti technikákkal és izomfeszítésekkel, meridián és akupunktúrás pontkezelésekkel valamint izom és ízületi feszültségek oldásával érjük el a kívánt hatást, így ezek a technikák kellő biztonsággal alkalmazhatók és hatásuk tartós lesz. A kezelés érinti a nyaki, háti és ágyéki gerincszakaszt, valamint a bordák kezelését.
Gerincregeneráló masszázs jótékony hatásai:

 •     * Fájdalomcsillapítás
 •     * Tartásjavítás
 •     * Oldja az izom és ízületi feszültségeket
 •     * Átdolgozza, felfrissíti az izmokat
 •     * Javítja a gerinc állapotát
 •     * Fascia technikákkal képesek leszünk a csigolyakorrekciókra
 •     * Bordák és csigolyák ízületi feszültségeinek oldása


SI terápia

Egy teljesen fájdalommentes japán gerinckezelés! Az SI terápia, azaz a sacroiliacalis ízület feszültségeinek oldására Japánban zseniálisan kifejlesztett kezelési mód. Főként a gerinc és mozgásszervi problémák kezelésére irányul. Európában még nem ismert módszer. A kezelés lényege, hogy a keresztcsont és a csípőcsont közötti ízületet (SI ízület) kimozgatjuk, feloldjuk az ízületben keletkezett feszültséget, ez által csökken vagy teljesen megszűnik a derékfájás. Hakata professzor szerint (aki ezt a kezelést kifejlesztette Japánban) az esetek többségében az SI ízület blokkolva van, nem jól működik, és ez okozza a derékfájást. Sok esetben gerincsérv műtét után sem múlt el a derékfájás, ezért kezdték kutatni a fájdalom okát. Arra jutottak, hogy az SI ízület nem megfelelő működése okozta a fájdalmat. A kezelés abban segít, hogy az ízület mozgásának elakadását megszüntessük.

Mire jó?
Sokféle derékfájásnál lehet alkalmazni. Aki eddig úgy érezte, hogy sérv, isiász, vagy lumbágó miatt fáj a dereka, érdemes kipróbálni, mert sok esetben nem ezek a problémák a fájdalom okai, hanem az SI ízület elakadása. Ez nem csontkovácsolás, kezelés közben 2-3 mm-t mozdítunk az ízületen, valóban teljesen fájdalommentes és viszonylag rövid ideig tartó kezelés. A pácienseket sem terheli meg, mert rendkívül finom kezelés, ezért jól alkalmazható gyerektől egészen az idősekig.


SI terápia

Egy teljesen fájdalommentes japán gerinckezelés! Az SI terápia, azaz a sacroiliacalis ízület feszültségeinek oldására Japánban zseniálisan kifejlesztett kezelési mód. Főként a gerinc és mozgásszervi problémák kezelésére irányul. Európában még nem ismert módszer. A kezelés lényege, hogy a keresztcsont és a csípőcsont közötti ízületet (SI ízület) kimozgatjuk, feloldjuk az ízületben keletkezett feszültséget, ez által csökken vagy teljesen megszűnik a derékfájás. Hakata professzor szerint (aki ezt a kezelést kifejlesztette Japánban) az esetek többségében az SI ízület blokkolva van, nem jól működik, és ez okozza a derékfájást. Sok esetben gerincsérv műtét után sem múlt el a derékfájás, ezért kezdték kutatni a fájdalom okát. Arra jutottak, hogy az SI ízület nem megfelelő működése okozta a fájdalmat. A kezelés abban segít, hogy az ízület mozgásának elakadását megszüntessük.

Mire jó?
Sokféle derékfájásnál lehet alkalmazni. Aki eddig úgy érezte, hogy sérv, isiász, vagy lumbágó miatt fáj a dereka, érdemes kipróbálni, mert sok esetben nem ezek a problémák a fájdalom okai, hanem az SI ízület elakadása. Ez nem csontkovácsolás, kezelés közben 2-3 mm-t mozdítunk az ízületen, valóban teljesen fájdalommentes és viszonylag rövid ideig tartó kezelés. A pácienseket sem terheli meg, mert rendkívül finom kezelés, ezért jól alkalmazható gyerektől egészen az idősekig.


Keringésjavító nyirokdrenázs

A nyirokdrenázs célja, hogy a mozgásszegény életmódot folytató páciensek nyirokrendszer zavarai következtében a szövetekben felgyülemlett vizet, méreganyagokat eltávolítsák, megszüntessék az ödémát (duzzanatokat) és fokozzák a szervezet ellenálló képességét. A masszázs csökkenti a nyiroködémára való hajlamot és felgyorsítja a sejtek anyagcsere folyamatait. Hatására fokozódik a salakanyagok kiürülése a szervezetből. A kötőszövetre gyakorolt nagyon lágy fogástechnikával fokozzuk a nyirok folyadék visszaáramlását a szív felé. A drenázs egy meghatározott fogástechnikára alapulva meghatározott irányban és sorrendben egymás után következő ritmikus köröző és pumpáló fogások sorozatából áll.

A masszázs hatásai

 •     * a kezelés javítja a közérzetet: aktiválja az immunrendszert, feszültségoldó, gyulladáscsökkentő, és nyugtató hatású is.
 •     * erősödik az immunrendszer, a duzzanat okozta feszülés csökken, megszűni


Trigger pont terápia

A trigger pontok az emberi test izomszövetében található feszültségcsomók, melyek létezéséről általában nem is tudunk. Ezek a borsónyi kis pontok kívülről nem láthatóak, és az általuk okozott fájdalom sem a trigger pont helyén jelentkezik, hanem általában kisugárzó fájdalomként jelenik meg egy másik testrészen. A trigger pontok mindenkinél megtalálhatók az izomzatban, kialakulásukban semmi különleges nincsen. Ismétlődő gyakori mozdulatok, házimunka vagy akár irodai munka esetén, mind vezethetnek a görcsös feszültségcsomók megjelenéséhez. Tartós túlterhelés, nehezebb tárgy emelgetése, stresszes életmód, helytelen testtartás vagy éppen pont a mozgás hiánya egyaránt okozhatja a trigger pont kialakulását. A trigger pontok helyén, az izomcsomó feszülése, gátolja a véráramlást, így terület anyagcseréje romlik, ami tovább fokozza a feszességet. Az ördögi kört, a fokozódó fájdalmat a megfelelő trigger pont terápia tudja megszakítani.
A trigger pont terápia hatékonyabb megoldást hozhat, mint a hagyományos masszázs, ugyanis a feszültség gócokat oldja fel, így elejét veszi annak, hogy a kisugárzó fájdalom újra kialakulhasson.

A supraspinatus szindróma, amely során a kart csak erős fájdalmaktól kísérve tudjuk megemelni, gyakran a fej feletti magasságban végzett manuális tevékenység eredménye, de okozhatja rosszul kivitelezett mozgás sport közben, amikor a felkart és a vállat nyomásos terhelés éri.

A piriformis szindróma az ülő foglalkozást végzőknél jelentkezik. Ilyenkor a fájdalom a hát alsó tájékába sugárzik, de érintett a far és a lágyék is, sokszor pedig a comb külső oldalára is kisugárzik a fájdalom.

A trigger pontok kioldása a páciens számára fájdalmas is lehet, azonban az átmeneti fájdalom bőven megéri, hisz a feszültségcsomók oldása azt jelenti, hogy megszabadulhatunk a tartós, állandó fájdalomtól, kellemetlen izomfeszességtől. Az első kezelés után átmenetileg akár erősebbnek is érezhetjük az eredeti panaszt, azonban pár alkalom után már egyértelműen jelentkeznek a jótékony hatások.


Thai bambusz masszázs

A masszázs az érintés nyelve, eszköze pedig a természetes anyagú bambusz.

A lágy simogató mozdulatokkal a szövetek felsőbb rétegeit hozzuk pezsgésbe, míg az erőteljesebb nyomásokkal a mélyebben elhelyezkedő szöveteket és izmokat dolgozzuk át. A rudak használata nagyobb felület masszírozását teszi lehetővé, mely segíti a mélyebb ellazulást, relaxálást. Így a test mellett a lélek is megpihenhet.

A bambusz masszázs lazítja az energetikai blokádokat a testben, serkenti a vérkeringést és a nyirokrendszer működését a testben, továbbá csökkenti az izomfeszültségeket és felszabadítja a gerincfájdalmakat. A fűtött bambusz pálcák egyidejűleg serkentik a bőrt, és enyhítik az idegvégződéseket, továbbá ötvözi a hagyományos masszázs előnyeit, és kellemes, megnyugtató hőérzetet ad a vendég számára.

A kezelés masszázs-ágyon történik olajok használatával.

Pozitív hatásai a vendég számára:

 •     * A masszázs egyedi technikája különleges, kellemes és megnyugtató érzést nyújt a vendég számára.
 •     * Csökkenti a stresszt és a fáradtságot
 •     * Serkenti a vérkeringést
 •     * Fájdalomcsökkentő hatással bír
 •     * Speciális mozdulatoknak és eszközöknek köszönhetően a mély izmokat is alaposan megdolgozza
 •     * Nyirokkeringésre is pozitív hatással van
 •     * Semlegesíti a negatív energiákat

TUDATOS JELENLÉT (MINDFULNESS)

TUDATOS JELENLÉTEN ALAPULÓ STRESSZCSÖKKENTÉS – MINDFULNESS BASED STRESS REDUCTION (MBSR)
Egyre többször hallhatók ezek a kifejezések, akár a magyar, akár az angol verzióban, de vajon mit is jelentenek?
Egy módszer neve lenne? Vagy egy attitűd, ahogy a világhoz, vagy önmagunkhoz viszonyulunk? Tanulni kell, vagy tapasztalni? Egyáltalán tanulható? És ha igen, bárki képes rá? Szakembereknek való vagy mindenkinek? Vagy esetleg egy elégedett, kiegyensúlyozott és egészséges élethez szükséges alapvető készség és viszonyulási mód?
Egy kicsit mindegyik. De talán leginkább az utóbbi:

Egy elégedett, kiegyensúlyozott és egészséges élethez szükséges alapvető készség és viszonyulási mód. Olyan készségről van szó,

- ami tanulható, vagy inkább újra tanulható, mert mindannyiunkban benne van, csak a neveltetés és társadalmi hatások következtében többnyire nem működtetjük, vagy nem elég tudatosan,
- aminek az elsajátítása leginkább saját tapasztalaton és gyakorláson keresztül történik. Ettől most lehet, hogy sokan megijednek. De gondoljanak bele, hogy minden, amit így vagy úgy, tudatosan vagy tudat alatt elsajátítunk, sok-sok ismétlésen, azaz gyakorláson keresztül vésődik be az idegpályáinkba, viselkedésünkbe.

Az a jó hír, hogy ez a bevésés nem feltétlenül jelent kellemetlen, unalmas, letudnivaló feladat-megoldást vagy edzés-programot. A gyakorlatok kifejezetten jólesőek, pihentetőek és élvezetesek is lehetnek, különösen, ha megfelelő motivációval végezzük őket.
A mindfulness több olyan módszer összefoglaló neve, amelyek egy ősi, 2500 éves tradícionális tudást és gyakorlatrendszert ötvöznek a modern tudományos eredményekkel. A tradíció a történelmi Buddhától származik, aki a szenvedéstől való megszabadulás eszközeként tanította a tudatos megfigyelést, és a Szatipatthána szúttában írásos formában is ránk hagyományozta ezt a tudás. Szakemberek, akik ezt a tradícionális módszert gyakorolták, olyan technikákat dolgoztak ki ezen az alapon az1970-es évek végétől, amelyek taníthatók és elsajátíthatók a modern ember számára bármiféle vallási vagy filozófiai elköteleződés nélkül. Jon Kabat-Zinn volt, aki a Mindfullness Based Stress Reduction (MBSR) nevű első ilyen módszert kidolgozta (magyar jelentése: mindfulnessre alapozott stressz csökkentés).
Azóta több hasonló mindfullnessre alapozott módszer is született, amelyek alapjaikban és szerkezetükben nagyon hasonlóak. Mit is jelent valójában a mindfulness? Olyan szemlélet és gyakorlat-rendszer, amelynek segítségével megtanulhatjuk, hogy szándékos figyelemmel legyünk jelen a testünkben és a világban. Hogy tudatosan figyeljünk meg mindent belül és kívül, anélkül, hogy ítélkeznénk, vagy elutasítanánk bármit, ami esetleg kellemetlen számunkra, de a kellemes dolgokhoz se ragaszkodjunk.
A gyakorlás által képessé válhatunk arra, hogy a jelen pillanatra figyeljünk, és a dolgokat és jelenségeket annak lássuk, amik valójában, és nem annak, amit gondolunk róluk. Így ahelyett, hogy reflex-szerűen reagálnánk a tanult, és sokszor nem tudatos programozottságunk alapján, lehetőséget adunk magunknak egy sokkal tudatosabb választásokon alapuló és elfogadóbb életre. Páciensekkel való sok éves munkám kapcsán én is azt tapasztalom, hogy ez a fajta reflexes és többnyire nem tudatos reagálás gyakran okozza vagy megsokszorozza a szenvedéseinket. A gyakran emlegetett stressz alapja sok esetben nem is valós probléma, hanem a múltra vagy a jövőre vonatkozó gondolat vagy érzés. A mindfulness gyakorlatok megtanítanak rá, hogy tudatosan és elvárások nélkül figyeljük meg a bennünk zajló folyamatok fontos területeit, az érzékszervi észleléseket, a testi érzeteket, az érzelmeket és a gondolatokat anélkül, hogy azonosulnánk velük.
Az MBSR egy 8 hetes tanfolyam formájában megtanulható önsegítő megközelítés és gyakorlatrendszer.

Én magam 2007 óta vagyok tradícionális Vipassana-gyakorló, és a rendszeres meditáció nagyon pozitív változásokat hozott személyes életemben. A gyakorlás által megtapasztaltak lassanként beleivódtak a kliensekkel végzett munkámba is. Időközben figyelemmel kísértem a mindfulness módszerekkel kapcsolatos nemzetközi szakirodalmat és tudományos eredményeket, amik egyértelműen igazolják a módszer hatékonyságát a stresszcsökkentésben, sőt egyre több betegség gyógyítása kapcsán is. Több mindfulnessre alapozott technikát kipróbálva végül az MBSR módszert választottam, amit a Kathy Ward által alapított Mindful Academy International akkreditált képzésében tanultam és tanulom folyamatosan. Tanáraim, akik a módszer elsajátításában, oktatásában és a folyamatos szupervízióban támogatnak, Barta András és Kathy Ward.
Célom, hogy a mindfulness szemléletének és gyakorlatainak átadásával segítsek másoknak is megtapasztalni a módszer életükre gyakorolt áldásos hatásait. Saját magam és sok-sok kliensem tapasztalatai azt mutatják, hogy aki magáévá teszi ennek a megközelítésnek az alapelveit, és valamennyire beépíti az életébe, sokkal elfogadóbbá válik, és lényegesen kevesebb stresszt fog megélni, mint korábban. A rendszeres gyakorlással ez a hatás elmélyül, és további pozitív hatások jelentkeznek az illető egészségi állapotában és személyes életében egyaránt.

A Mindfulnessről bővebben:
http://mindfulnessegyesulet.hu/mi-a-mindfulness/
https://tudatossag.net/
http://mindfulacademyint.com/

Dr. Hegedűs Ágnes


Manuálterápia

A manuálterápia (a kézzel végzett gyógyító beavatkozások, speciális műfogások rendszere) hosszú évszázadokon át a népi gyógyászat eszköztárába tartozott. Az úgynevezett csontkovácsok remekül értettek a mozgásszervi bajok, a fájdalmak és az elváltozások kezeléséhez. Igen hatásosan gyógyították a nyak-, hát-, váll-, derék- és végtagfájdalmakat.
A manuálterapeuták, akik saját mechanikus energiájukat mozgósítják a gyógyítás során, tapintással állapítják meg a tartó és mozgató rendszer elváltozásait, s különféle fogásokkal kezelik a beteget. E szelíd gyógymód alkalmazásának azért is nagy a jelentősége, mert a háziorvosokhoz forduló betegeknek több mint, háromnegyede panaszkodik mozgásszervi problémákra. A nem konvencionális gyógymódok alkalmazásáról szóló jogszabályok lehetővé tették, hogy a manuálterápia a hagyományos orvoslás része legyen. 1987 óta az orvosok már Magyarországon is vizsgázhatnak a manuálterápiás elméleti és gyakorlati ismeretekből, és betegeiken alkalmazhatják is a tanultakat.
A manuálterápiánál legalább olyan fontossága van az izmok, izomcsoportok, a tartás és mozgás tapintásos és megtekintéses vizsgálatának, mint magának a terápiának. A mozgást, a tartást károsíthatják, fájdalmassá tehetik a sérülések, az életmód, a görcsössé vált izmok pedig elgyengülnek, elsorvadnak, megnyúlnak. A manuális terápia legfontosabb fogalma az úgynevezett ízületi blokk, ami azt jelenti, hogy egy ízület mozgása egy, vagy akár több irányba is korlátozottá válhat. Egy idő után a beteg reflexszerűen is kíméli a fájdalmas testrészt, vagy ízület mozgatását. A manuális terápiában igen fontos jelzés lehet a bőr kisereinek kitágulása, a bőr narancsszerű elváltozása, de az izmok elváltozása, feszessé válása is eligazíthatja a szakembert.
A manuálterápiának többféle fokozata ismert a szakemberek előtt. Előfordul, hogy a beteg mozgásszervi- és tartórendszeri problémáján az ún. hirtelen behatás segít, máskor viszont az ízület kíméletesebb "kimozgatásával" lehet segíteni a betegen, azaz a mechanikus ráhatással ér el eredményt a gyógytornász vagy az orvos. Gyakori, hogy az izmok és a lágyrészek szorulnak manuális beavatkozásra, máskor viszont a csigolyák kisízületeit, vagy a gerinc egyes szakaszait kezeli a szakember.
(Rokon értelmű kifejezések: csontkovácsolás, kiropraktika)

Ajánlott: www.manualismedicina.hu

Viscerális Manipuláció/manuálterápia
A Viscerális Manipuláció egy olyan manuális terápia, amely gyengéd, meghatározott módon alkalmazott manuális erőt használ, hogy támogassa a zsigerek, a kötőszövetek és a test normál mobilitását, tónusát és a vele járó szöveti mozgást, ahol az károsodott. A mozgás az élet jele. A testünknek mozgásra van szüksége ahhoz, hogy egészséges legyen. Ugyanez igaz a test minden egyes struktúrájára, beleértve a belső szerveket is. Ahhoz, hogy egy szerv egészséges legyen és optimálisan működjön, mozgásra van szüksége. Gyulladás esetén a szövetek elvesztik normál mozgásukat. A természetes gyógyulási folyamat velejárója a normál szöveti rostok helyi bomlása, és azok viszonylag rugalmatlan szövetekkel való pótlása. Számos oka lehet a szöveti gyulladásnak, többek között fertőzés, közvetlen trauma, ismétlődő mozgások, diéta, környezeti toxinok és érzelmi stressz. A terápia során alkalmazott technikákkal a csökkent-megváltozott mozgású területeket kezeljük, így visszaállítható a jobb fiziológiás, amely pedig javítja az adott szerv működését. Gyakran előfordul, hogy derék, hát, váll, csípő panaszokat akkor lehet teljesen panaszmentessé tenni, ha megtaláljuk a valamelyik belső szerv működésével kapcsolatos összefüggéseit.

Ajánlott: www.upledger.hu, www.barralinstitute.com


Perifériás idegmobilizáció

A kezelés célja a perifériás idegfájdalmak megszüntetése a becsípődött idegek kompresszió alóli felszabadítása által. Speciális idegtesztek segítségével tájékozódunk a probléma jellegéről és helyéről majd ennek megfelelően különböző fogásokkal és mozgássorokkal segítjük az adott területen lévő idegblokk oldását. A kezelés manuál terápiás fogásokkal tehermentesített, fájdalommentes testhelyzetben zajlik, mely a perifériás idegek gyulladásának csökkenését, blokádjainak megszüntetését, a mozgásterjedelem növekedését, a fájdalom csillapítását eredményezheti. A kezelés alatt a páciens megtanulja a saját, egyénre szabott gyakorlatait, önkorrekcióját és helyes testtartást, így otthonában egyedül is tudja kezelni magát.

Taping módszer - Kineziotape

A Tapinget, a (módszert és a tapaszt) egy japán kiropraktőr és kineziológus, Dr. Kenzo Kaze fejlesztette ki. A Taping egy csúcsminőségű pamutanyag, vastagságát, súlyát és nyúlási tulajdonságait tekintve olyan, mint a bőr, hátoldalán 100%-os akril ragasztóréteggel bevonva. A Kinesio-taping egy mellékhatások nélküli 24 órás információs terápia. Felhasználási területe: gyógyítás és megelőzés (sportfizioterápia, neurológia, ortopédia, postoperatív terápia, lymphologia).
A Taping nem tartalmaz gyógyszerészeti szempontból aktív elemeket, a bőr számára semleges, hatását kizárólag a felragasztás módja határozza meg. A Tapinget a kellő helyre és módon felragasztva hosszabb ideig (5-8 napig) a bőrön maradhat. A különböző jellegű hétköznapi igénybevételek - munka, sportolás, zuhanyzás, úszás és a napi rutin egyéb tevékenységei nem befolyásolják hatékonyságát. Fürödni, akár úszni is lehet vele, csak arra kell vigyázni, hogy ne dörzsöljük. Mellékhatásai nincsenek. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a ragasztóra allergiás reakció váltódik ki, ilyenkor a Tapinget eltávolítva a reakció is megszűnik.
A tapasz levétele automatikusan is megtörténik, ugyanis 5-8 nap viselés után, amikor már kifejtette az elvárt hatást, fokozatosan leválik a bőrről. A gyógytorna mellett, kiegészítő terápiaként alkalmazható. A különböző ragasztási technikák segítségével lehet erősítő, korrigáló vagy éppen csak figyelmeztető hatást elérni. Alkalmazható például hanyag tartás esetén, ilyenkor a hát gyenge, túlnyúlt szakaszát beragasztjuk a megfelelő technikával. Ez korrigálja a testhelyzetet, stimulálja az alatta lévő izmokat és figyelmeztet a helyes testtartásra.
A Tapingnek fájdalomcsillapító hatása is van, ugyanis a tapasz alatt található bőr a test mozgásának következtében folyamatosan ide-oda mozog, ez a mozgás hatással van a mechanoreceptorokra, ami a fájdalomérzet csökkenéséhez vezet.

A Kineziotape alkalmazási területei:

 •     * Sportsérülések
 •     * Ficamok
 •     * Húzódások
 •     * Ízületi instabilitás
 •     * Izomgyengeség
 •     * Izomfájdalmak
 •     * Ízületi fájdalmak
 •     * Rövidült izmok
 •     * Hanyag tartás
 •     * Scheuermann betegség
 •     * A Kineziotape hatásai:
 •     * fájdalomcsökkentés
 •     * mobilitás ajavítása
 •     * izom aktiválás
 •     * keringés és metabolizmus javítása
 •     * mozgás tudatosság
 •     * pszihés hatás
 •     * folyadék áramlás
 •     * mechanoreceptor aktiválás
  • A Taping tehát olyan kezelés, amely segítségével a páciens "hazaviheti magával a gyógytornászt" (azaz magát a Tapinget). A módszer hatékony volta a felhelyezésből és a test természetes mozgásaiból fakad, a tapasz mindaddig hatékonyan működik, amíg azt a páciens viseli.

   Pepich Erika


Integrált kranioszakrális terápia - Thomas Attlee-iskola (CCST)


A kranioszakrális terápia gyökerei az 1900-as évekre vezethetőek vissza, amikor Dr. William Sutherland kutatásai során felfedezte, hogy a testünkben lévő agyi-gerincvelői folyadéknak, a csontoknak, a szöveteknek és a sejteknek ritmikus mozgása van. Ez a mozgás a kranioszakrális ritmusunk és az egész testünkön érzékelhető. Sutherland ezt az 'élet lélegzetének' nevezte el.
A kranioszakrális elnevezés a koponya (cranium) és a keresztcsont (sacrum) funkcionális egységére utal. A képletek, amiken dolgozunk: elsősorban a fascia, (a test kötőszöveti hártya-rendszere, ami beburkolja izmainkat, idegrendszerünket, és belső szerveinket), csontok, izmok, idegrendszer, és közvetetten minden belső szerv, az egész szervezet.
Az az általam alkalmazott integrált kranioszakrális kezelés, a Thomas Attlee által tanított módszert követi. A kezelési folyamat alatt finom kéz-érintésekkel segítjük a kliens relaxált állapotba kerülését, és támogatjuk a testi-érzelmi-energetikai rendszerében található blokkok természetes feloldását, az öngyógyító mechanizmusok felszabadítását. A kliens számára a kezelés általában rendkívül kellemes, ellazító hatású, a blokkok oldódását többnyire felszabadító érzet kíséri.

Forrás:
www.ccst.hu, www.ccst.co.uk

Dr. Hegedűs Ágnes


Thai generál masszázs

A thai masszázsnak két típusa és iskolája alakult ki a történelemben, az egyik a keményebb, ’csontkovácsolósabb’ északi stílus és a lágyabb déli stílus. Mindkét stílusra igaz, hogy átdolgozza az izomzatot, nyújtásokkal, kimozgatásokkal az ízületeket és speciális fogásokkal az energiacsatornákra hat, a fizikai testen keresztül az energiatestet harmonizálja. A masszázs koreográfiája komplex kezelést biztosít, mely átdolgozza a masszírozott személy energiapályáit, reflexzónáit. A masszázst földön, laza, kényelmes mozgást biztosító ruhában végezzük.
A masszázs hatása:
• Oldja az energetikai blokkokat,
• ellazítja a testet és a lelket,
• csillapítja a fájdalmakat,
• méregtelenít,
• aktivizálja a vér és nyirokkeringést, valamint
• a szervezet öngyógyító mechanizmusait.


Így betegségek megelőzésére is kiválóan alkalmas. A masszázs eszközt nem igényel, s eredménye azonnal tapasztalható. Én a finomabb déli stílust tanultam, és mondhatom, hogy nagyon kellemes adni is ezt a masszázst, nemcsak kapni. Érdekes megfigyelés volt egy páciensemnél, aki először volt thai masszázson, miután megmasszíroztam az egyik lábát, azt mondta, hogy mintha vastagabbá, élőbbé vált volna és elérne egészen a falig. Mint általában a keleti masszázsoknál fontos az energiarendszer aktiválása, harmonizálása. Aromaolajos thai masszázs

A Thai olajos masszázst masszázságyon végezzük. Fogásrendszere különbözik a ruhás masszázstól, de ugyanúgy hatunk az izomzatra és az energiarendszerre is. Serkenti a vérkeringést, nyirokkeringést, ellazítja az izomzatot. A vendég hangulata és igénye szerint összeállított aromaolajokkal, terápiás módszerrel történő masszázs. Az aroma olajok megválasztása attól függ, hogy mi a célunk a masszírozással. Ha relaxációs céllal végezzük, akkor általában levendula vagy rózsaolajat, kamilla kivonatot használunk. Ha aromaterápiás céllal végezzük, akkor már markánsabb és pezsdítőbb olajokat használunk mint pl.: rozmaring, eukaliptusz. Az olajok gyógyító, lazító hatása akkor érvényesül igazán, ha a masszázst követően pár óráig nem zuhanyozunk le. Az illatanyagok rezgést bocsátanak ki magukból, amelyek közvetlenül is terápiás hatással vannak ránk.

Thai herbál masszázs

A thai herbál masszázs, nyeles melegített gyógynövényes bandázzsal történik. Az energiapályákon való alkalmazása hatékony masszázs önmagában is, de szinte bármelyik masszázsfajta kiegészítője is lehet.
A masszázs nagyon hatékony olyan izomfájásokra, amelyek a túlzott fizikai megerőltetés során lépnek fel. Amint a bandázsból kijövő pára behatol a tüdőbe, a test felszívja a gyógyhatású növénymolekulákat.
A gyógynövényes zsákocska másképp is használható: különböző testrészekhez szorítva csökkenti az izomfájást, serkenti a vérkeringést, és felüdíti a bőrt. Elősegíti a mérgek távozását a testből.
A gyógynövénypárás masszázs kozmetikai hatással is rendelkezik, mert természetes gyógynövényeket tartalmaz. A thai nők arra is használják, hogy feloldják a gyermekszülést követő fáradtságot vagy a gyermekágyi depressziót.

Thai talp- és lábmasszázs

A masszázs a lábfej, a lábszár és a térd átmasszírozását jelenti az energiapályák mentén. A masszázshoz alkalmazzuk az ú.n. ’kis doktort’, egy speciálisan kialakított fapálcikát, amellyel a reflexzónákat is erőteljesebben átdolgozzuk.
A masszázs jótékony hatással van a láb keringésére, oldja a feszültséget, és az energiapályák és reflexzónákon keresztül hatással van a teljes testre, belső szervekre. A masszázs kb. 1 óra.

Rontó Viktória

Moxálás

A moxibúció hővel történő gyógykezelési forma, amivel a test akupunktúrás pontjait stimulálják. A kifejezés a japán mogusa ("fekete üröm") illetve a latin bustion ("égetés") szavak összetételéből származik.
A moxálás valószínűleg az egyik legrégebbi kínai módszer. Lényege hogy a kezelendő területet felmelegítik, és így érnek el energetikai és élettani hatást. Ez több módszerrel történhet. A leggyakrabban a "hőséggel" kísért moxákat használják. A gyúlékony anyag, amit a terápiára felhasználnak legtöbbször a fekete üröm.
Szivarszerű rudakat készítenek belőle, amelyet meggyújtva a kezelendő terület felett különböző eljárással mozgatnak, vagy kicsi kúpokat formálnak belőle, melyeket a test felszínén elégetnek. A betegség természete határozza meg a kúpok számát, és méretét.

Az eljárás során kihasználjuk, hogy a meleg elősegíti a gyógyító hatást. Az akupresszúrás pontok melegítésekor, forrósításakor a moxa parázslása során keletkező infravörös hullám megfelelő tartománya és a hullám bőrbe behatoló rezgése az, ami gyógyít. A hő fokozza a véráramlást, harmonizálja az energiaáramlást, beindul az öngyógyító mechanizmus és ez által a szervezetünkben megjelenő betegség kioltódik.
A módszer kiválóan alkalmas immunerősítésre és vesemelegítésre is.
Pár indikáció a teljesség igénye nélkül: Vese-, húgy és ivarszervi megbetegedések, derékfájdalmak, gerinc problémák, alsó végtagok fájdalma, izomgörcsök, nyaki merevség, fejfájás. Májbetegségek, látászavarok, impotencia, frigiditás, epebajok, álmatlanság. Emésztőszervi panaszok, gyomor bántalmak, puffadás, láb ödéma, depresszió, allergia.... és még sok-sok rendellenesség.

Köpölyözés

A természetgyógyászat egyik legérdekesebb, ma is használt ága a köpölyözés. Igen ősi gyógymód, szinte minden nemzet ismeri. Számos, fejlett egészségügyi kultúrával rendelkező országban ma is használják. Egy kínai közmondás szerint: Ami gyógyszerekkel gyógyítható, az a köpölyözéssel is.

Előnyei:

 •     * Egyszerű, olcsó, és széles körben alkalmazható
 •     * Hatása gyors és tartós
 •     * Nincs mellékhatása
 •     * Növeli a szervezet ellenálló képességét
 •     * Kiválóan alkalmas megelőzésre

A köpölyözés, a reflex zónák ingerlésének egyik legerősebb módja. A gyakorlat során vákuumot hozunk létre a köpölyben, ez szívó hatásával vérbőséget okoz az adott területen. Ennek hatására lazulnak az izmok, és javul a terület vérellátása. Az e szelvényből kiinduló pozitív ingerek, hasonló pozitív elváltozásokat eredményeznek a zónához tartozó belszervekben is, javítva azok vérkeringését, anyagcseréjét.

Köpölyözés gyakorisága:
A köpölyözés gyakorisága mindig a betegség jellegétől és stádiumától függ. Megelőzésként félévente, évente egy 8-10 kezelésből álló kúra ajánlott. A köpölyözéssel csodákat érhetünk el a testi és lelki frissesség visszaállításában.

Kezelhető betegségek:
 •     * asztma (allergiás is)
 •     * hörghurut
 •     * gerincsérv, derékfájás
 •     * gyomor-, nyombélfekély, bélhurut
 •     * hányás, hasmenés
 •     * húgyhólyaggyulladás
 •     * epehólyag gyulladás, epekő
 •     * ízületi betegségek: gyulladások, artrózisos deformitások miatti fájdalmas izomgörcsök, lumbágó, isiász, nyak-váll szindróma
 •     * nyakcsigolya fájdalmak
 •     * kismedence gyulladás (fehér folyás)
 •     * klimax
 •     * megelőzésre (általában)
 •     * megfázás, influenza
 •     * menzeszfájdalmak, rendszertelen menzesz
 •     * TBC (gyógyszer mellett, a köhögés csillapítására), tüdőgyulladás
 •     * vesegyulladás, vesekő
 •     * vérnyomás (magas, alacsony)

Gyertyázás:Testgyertya, Fülgyertya

Tulajdonképpen az indiánoknak köszönhetjük, hogy feltalálták az akupunktúra fájdalommentes verzióját. A hopi és a machigingó indiánok jöttek rá először, hogy tölcsér alakú gyertyákat a testre helyezve számos betegséget lehet kezelni. Először kéregből, majd fájdalomcsillapítót tartalmazó gyógynövényekből készítették a gyertyáikat. Később áttértek a méhviaszba mártott változatra, mert ezek sokkal jobb hatásfokkal működtek a lassabb égés miatt. Használata egyszerű, hatékony, kellemes és harmonizáló. A gyertyák természetes alapanyagból: méhviasz (a méhek saját váladékaiból lépek építésére használják) és kurkuma (fűszernövény, a gyömbérek családjából) készülnek. Mindkettő gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású.

A Testgyertya:

 •     * egyesíti magában a köpölyözésből ismert vákuumhatásokat
 •     * a moxából ismert speciális fény- és hőhatásokat
 •     * az akupresszúrából elfogadott energetikai behatásokat

Teljesen fájdalommentes beavatkozás. A szövet belső részeit nem kell felvágni, kikaparni, hanem ki lehet tisztítani. Rendkívül fontos a nyirokrendszerünk tisztántartása is. A táplálkozási szokásokon kívül a lelki tényezőket sem szabad kifelejteni, mert a legtöbbször stressz hatására fájdul meg a hasunk (emésztjük magunkat), puffadunk fel és ismét a nyirok az, ami fogadja az információkat, el is tárolja, működése lelassul, a méreganyagok felhalmozódnak és jönnek a rosszullétek, hőhullámok, fájdalmak, görcsök. A testgyertya alkalmazásával szinte azonnal helyre tudja állítani az energiaáramlást. 8-10 kezeléssel régi emésztési problémák is rendeződnek.

Milyen esetekben javasolt a gyertyázás

 •     * Méregtelenítés, nyiroktisztítás Fogyókúrát segítő testgyertya köldökben elégetve
 •     * Reflexzónák, akupresszúrás pontok, csakrák aktiválása
 •     * Fájó testrészek - izom, gerinc, izület
 •     * Emésztőrendszeri problémák - puffadás, székrekedés, hasüregi panaszok
 •     * Görcs-, és stresszoldás, alvási zavarok
 •     * Immunvédő kúrák kiegészítő kezeléséhez
 •     * Menstruációs görcsök
 •     * Hurutok, gyulladások
 •     * Asztma, allergia

Rontó Viktória


Holistic Pulsing (Lélekmasszázs, vagy ringató masszázs)

A Lélek Nyelve a Betegség.
Minden lelki disszonanciánk megjelenik az energetikai testünkben. Amennyiben ez az energetikai állapot tartóssá válik, egy idő után a fizikai testben is megjelenik betegség formájában.

A Holistic Pulsing vagy Lélekmasszázs egy manuál (kézi) terápia, amely tágabb értelemben véve a masszázsformákhoz tartozik: gyengéd, mégis intenzív testorientált lazítási technika.A lágy, ringató, pulzáló fogások segítik a testben és lélekben lévő blokkok oldódását. Finoman, erőszakmentesen hat.
Cél az energetikai egyensúly elérése

 •     * testre, lélekre és szellemre ható kezelés
 •     * ringató és vibráló mozgáson keresztül az egész test gyengéd rezgésbe jön, a kezelt kellemes, mély ellazulást él át
 •     * oldja a feszültséget, szorongást, depressziót
 •     * olyan mély ellazulás érhető el, mint meditációval, segíti az idegrendszer regenerálódását
 •     * erősíti az immunrendszert, olajozza az ízületeket, segít a méregtelenítésben
 •     * segíti a nyirokrendszer működését, az anyagcserét, csökkenti a vérnyomást
 •     * segíti a méregtelenítés folyamatát
 •     * segíti a hörgők megnyílását
 •     * javítja a szervezet összes sejtjének oxigén és tápanyagellátását
 •     * visszaadja a gerinc, a csigolyák és a többi ízület mozgékonyságát
 •     * segíti a nyirokfolyadék keringését
 •     * a kezelés kényelmes ruhában történik, ez is elősegíti a kezelt személy kellemes ellazulását
 •     * kismamák is kezelhetők, megnyugtatja őket és a babát is
 • A kezelés háromféle fekvő helyzetben történhet: háton, hason vagy oldalt fekvésben. Kényelmes ruhában van a páciens, ez is elősegíti a kezelt személy kellemes ellazulását.

Kiknek ajánlott?

 •     * stresszes, feszült személyeknek, alvásproblémákkal küzdőkne
 •     * szervi panaszokkal küzdőknek
 •     * akik csak pihenni szeretnének és egy mély ellazulást átélni

A Holistic Pulsing módszer alap kezelésként a test ringatásából, pulzálásából áll, de kiegészíthatő a szervek pulzálásával is. A szervek pulzálása segíti azok ellazulását, feszültségmentesítését, javul az anyagcseréjük, keringésük, oxigén ellátásuk.Mátrix Energetika - Kvantumgyógyítás, átalakítás

Ez az energetikai kezelés a kvantumfizika azon elméletén alapul, hogy az általunk érzékelhető és látható anyagi világunk mélyebb szinten energia és információ.
Ezen a szinten minden mindennel összekapcsolódva létezik.
A kvantumfizika megfigyelései szerint a parányi anyagi részecskék érdekes jelenséget mutatnak: amikor a tudósok megfigyelik őket, akkor részecskeként, amikor pedig elfordulnak, akkor energiahullámként vannak jelen. Kettős természetük van, és a megfigyelés által válnak valósággá az energia-tengerből, a ,,lehetőségek óceánjából", ami ,,most van" és ,,mindent" tartalmaz.
Tehát ahová helyezzük a figyelmünket, számunkra ,,Az" van!
A „két pont technika" segítségével - ami ennek az energia-kezelésnek egy eszköze - meg lehet változtatni élethelyzetet, hangulatot, testi állapotot úgy, hogy a szándék, azaz a figyelmünk segítségével összekötjük a jelenlegi állapotot-a megoldás-ponttal, elvárás nélkül! Tudjuk, hogy a Mindenségben minden ott van!
Hagyjuk, hogy az „új hullám" elinduljon az életünkben!

A változás magától történik!

Bővebben: www.matrixenergetics.com

Nemes Gabriella
BEMER

A BEMER - ami valójában egy fizikai érterápia - egy olyan XXI. századi fejlesztésű, mágneses teret és elektromos jeleket kombináló terápia, amely célzottan, az emberi test élettani folyamataira hangolva működik.
Elsődleges hatását az érrendszerre fejti ki, főleg a kiserek pumpafunkciójára, ezáltal jelentősen javítja a szövetek oxigén-és tápanyagellátását, regenerációját. Hatására javul az immun-működés, a méregtelenítés, a belső szervek működése, csökkennek a gyulladások, javul a sebgyógyulás.

Elsősorban a következő állapotokban javasoljuk a használatát az orvosi kezelés kiegészítésére, támogatására:

 •     * mozgásszervi betegségek, krónikus fájdalmak
 •     * keringési problémák, ödémák, nyirokpangás
 •     * szervi működészavarok (máj, vesetámogatás) cukorbetegség, sclerosis multiplex
 •     * krónikus fáradékonyság, betegségből felépülésre.Bemer kezelések a Pránaházban:
a készülék otthonra bérelhető minimum 4 (esetenként 2) hétre, szükség esetén előzetes orvosi állapotfelméréssel és kezelési javaslattal.
Bejelentkezés Bemer-kezelésre, szakmai felvilágosítás, állapotfelmérés, készülék bérlés:Dr. Hegedűs Ágnes
30/4368977

reggel 8 óra előtt

Bővebben a módszerről és a készülékekről: http://www.bemer3000.huPrána energia gyógyítás

A prána maga az életerő, ami életben tart minket. Folyamatosan és öntudatlanul vesszük magunkhoz a levegő, a napfény és a föld energiájának befogadásával és átalakításával. Láthatatlan energiaközpontjainkon, a csakráinkon keresztül jut testünkbe, majd olyan finom rezgésekké alakítjuk át, ami fizikai és energiatestünk helyes működéséhez szükséges.
A szervezetünkbe vitt prána a testet behálózó, szabad szemmel ugyancsak nem látható energiavezetékeken, a nadikon keresztül áramlik, amelyek az idegeknél és ereknél sokkal sűrűbben szövik át testünk minden pontját. Az ősi tibeti szövegek szerint 350 000 nadi biztosítja, hogy az éltető energia minden sejtünkhöz eljusson.
Pránagyógyítás - az energia tudatos irányítása. Ha testi, lelki és szellemi szinten kiegyensúlyozottan élünk, akkor a prána a nadikon/meridiánokon keresztül akadálytalanul áramlik. Ha azonban bármelyik szinten problémánk van, a nadik beszűkülnek vagy elzáródnak, és szervezetünkbe nem jut elég prána. Energetikai blokkok jönnek létre, amelyek a kiváltó ok tartós fennállása esetén idővel betegséghez vezetnek. Ezek a blokkok gátolják az energia szabad áramlását, így bizonyos szervekben energiahiány, míg máshol energiatöbblet alakul ki. Mint minden energetikai kezelés, a pránagyógyítás is az egyensúly helyreállítására törekszik az energia tudatos és hatékony irányításán keresztül. A prána tehát másoknak átadható, szabad áramlásának biztosításával pedig elérhető, hogy az éltető erő a beteg testének összes sejtjéhez újra eljusson, és ezzel szervezetének öngyógyító folyamatai felgyorsulhassanak. A prána holisztikus módszer, így az egész szervezet energiaharmonizációja elérhető vele. Már a konkrét betegségtünetek megjelenése előtt hatékonyan kezelhető a kialakult energetikai zavar, bármi okozta is azt. Mindez azt jelenti, hogy a prána tudatos átadása nemcsak a gyógyulás támogatására, hanem megelőzésre, az egészség fenntartására is alkalmas.
Az általam alkalmazott pránagyógyítás a kínai külső orvosi chi-kung hagyománya szerint történik Choa Kok Sui mester tanításai alapján. Hatékony módszer, amellyel könnyebb és súlyosabb esetek, a fizikai test betegségei és pszichés problémák is kezelhetők. Egy teljes kezelés aura tisztításból, csakrák tisztításából-energetizálásából és ha szükséges, testrészek, szervek tisztításából-energetizálásából áll. A kezelés hatékonyabbá tétele érdekében kristályokat is alkalmazok, amennyiben szükséges.
A kezelések kiegészítik a hagyományos orvosi kezeléseket és hatékonyan segítik a gyógyulási folyamatokat.
A következő esetekben alkalmazom:

A fizikai test betegségei:
Egyszerűbb esetek

 •     * fejfájás, migrén
 •     * megerőltetett, fáradt szemek
 •     * fül-, fogfájás, orrvérzés
 •     * torokgyulladás, nátha, láz
 •     * hányás, hasmenés, székrekedés
 •     * menstruációs zavarok
 •     * enyhe ízületi gyulladás
 •     * kisebb égések, vágás, rándulások
 •     * leégés
 •     * ekcéma, kelés, pattanás
 •     * álmatlanság

  Súlyos esetek kezelése

 •     * bőrbetegségek
 •     * mandulagyulladás, mumpsz
 •     * szembetegségek
 •     * szívbetegségek
 •     * magas vérnyomás
 •     * arcüreggyulladás
 •     * asztma, tüdőbetegségek
 •     * gyomor- és nyombélfekély
 •     * aranyér
 •     * húgyrendszer betegségei
 •     * meddőség - ízületi gyulladás
 •     * rák, stb.

  Pszichikai betegségek

  •     * stressz, szorongás, hisztéria
  •     * agresszió
  •     * fóbiák, rögeszmék
  •     * depresszió, szenvedélybetegségek


  Rontó Viktória


Facebook

Aktualitások

Blog

 •    
  PRÁNAHÁZ TUDÁSTÁR
  Immunerősítő csikung


  Megnézem >>>

 •    
  Nyilt Nap a Pránaházban október 25-én


  Megnézem >>>

 •    
  PRÁNAHÁZ TUDÁSTÁR
  Rövid bepillantás a Shiatsu rejtelmeibe


  Megnézem >>>

Kapcsolat

Felfelé görgetés