Pránaház blog
info@pranahaz.hu Hívjon: +36 30 436 8977

Pránaház-Blog

PRÁNAHÁZ TUDÁSTÁR

A koronavírus fertőzés kapcsán egy valami vált világossá, hogy erős immunrendszerrel minden nehézség nélkül legyőzhető, ha valaki megbetegszik. Sokan meg sem betegednek, észre sem veszik, hogy esetleg hordozókká váltak. Mégis, akinek elég erős az immunrendszere, még az is tud rajta javítani néhány egyszerű gyakorlattal.
A kínai orvoslás szerint szervezetünk első védelmi vonala az erős energiatest, és az erős tüdő. A tüdő termeli az ú.n. wei chi-t, amely a védelmet biztosítja számunkra, erős energiapajzsot hoz létre. Ez a pajzsunk gyengül, ha valamilyen tüdőbetegségben, asztma, allergia, stb, szenvedünk, gyengül a védekező rendszerünk. A keleti mozgásokban, gyógymódokban nagyon sokat emlegetik a légző gyakorlatokat, nagyon fontosnak tartják a helyes légzést, mert ez erősíti a tüdőt és így a védekező rendszerünket is. Ebben a videóban néhány tüdő erősítő gyakorlatot mutat be egy csikung mester, a gyakorlatokat és a magyarázatot lefordítottam, helyenként saját megjegyzéssel is elláttam. A gyakorlatok egyszerűek, idősek is végezhetik. Bent a lakásban is végezhetjük, de előtte, vagy a gyakorlatok ideje alatt biztosítsuk a jó szellőzést.

A gyakorlatokkal a tüdőnket is jól átszellőztetjük, így nem lesz pangás, beteg energia a légző rendszerünkben. A Tüdő 1 pont ütögetéséhez mellékelem a Tüdő meridián képét, így könnyebb megtalálni a pontot. Kiegészítésképpen az egész Tüdő meridiánt is végig lehet paskolgatni, aktiválva az energia áramlását.
Jó gyakorlást és erős légző rendszert mindenkinek!
Rontó Viktória
Pránaház

https://www.youtube.com/watch?v=i3noqRBgxWM
1. Lábak összezárva, a kezek gyémánt mudrában az alsó Dan Tien előtt (köldök alatt kb. 3-4 cm). (Gyémánt mudra – tenyerek egymásban, jobb kéz alul, hüvelykujjak összeérnek)
2. Csí gyűjtés - csípőszélességű terpesz, térdek lazák. A csít bevezetjük a Bai Hui (fejtetőn) ponton, és levezetjük az alsó Dan Tien-be. Végezzük a gyakorlatot 5x (vagy ahányszor jól esik).
Ezzel a gyakorlattal bevezetjük az univerzum tiszta energiáját a testünkbe. A mozdulatokat kísérjük légzéssel, Karok fel – belégzés; energia levezetése – kilégzés. Lassítsuk le a mozdulatokat, a légzést, ennek eredménye a túlaktivált elme lecsendesedése.
3. Tüdő erősítése – A Tüdő 1 pont (kulcscsont alatt) megütése, légzés. Pont megütése – belégzés; karok lendítése hátra – kilégzés. Ismételjük 39x Ez a gyakorlat erősíti, aktiválja a tüdőt, a tüdő energiát, mely termeli a Wei chi-t, és az immunerősítő chit. Ezek védenek a negatív energiáktól. Akinek erős a Wei chi-je, védetté válik a külső behatolásoktól.
4. A test rázása – aktiválja a chit és sejtnövekedést generál (és fellazítja, kirázza a feszültséget a tagjainkból)
5. Chi zuhany – energiát összegyűjtjük és vezetjük a videón látott módon. Ismételjük 7x. A testünk elszennyeződik negatív energiákkal, pl. étel, negatív érzelmek, stb. Ahogy a külsőnket megmossuk, zuhanyzunk, a belsőnknek is szüksége van tisztításra. Ez egy belső tisztító gyakorlat, segíti a chi keringését. Fejezzük be előrehajlással, lógjunk, a karok keresztezve.
6. Előző testhelyzetből belégzésre felemelkedünk, kinyitjuk a tüdőt, mellkast, begyűjtjük az égi energiát, és a Tüdő 1-es pontba vezetjük. Belégzés, majd a T1 pont ütögetése, közben a negatív chi-t kilélegezzük a tüdőből. Végezzük el 3x.
7. Zárjuk a lábainkat, chi begyűjtés, alsó Dan Tien-be, az alsó Dan Tien masszázsa. Gyémánt mudra, elköszönés.


Felfelé görgetés